Salmonella w żłobkach! Trwa dochodzenie epidemiologiczne

Cookie 1577040 960 720

Redakcja

9 października 2019

Najpierw zatruli się uczniowie szkoły podstawowej w Świerklańcu, teraz dzieci w trzech żłobkach w Zabrzu prowadzonych przez Caritas Archidiecezji Gliwickiej. U sześciorga dzieci, pracownicy wydającej posiłki i intendentki stwierdzono bakterię salmonelli z grupy D. Dorosłe osoby zostały odsunięte od pracy i są leczone - wyjaśnia gliwicki sanepid.

Jak podaje Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Gliwicach, trwa dochodzenie epidemiologiczne, prowadzone są wywiady z rodzicami, którzy są też informowani o konieczności obserwowania stanu zdrowia dzieci.

W kuchni stwierdzono usterki natury higienicznej i proceduralnej. Najprawdopodobniej źródłem problemu była surówka z białej kapusty z koperkiem.”

Hanna Nabrdalik zastępca dyrektora Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gliwicach

Organ prowadzący kuchnię wydał w sprawie zatruć specjalne oświadczenie  na swojej stronie internetowej:

W momencie rozpoczętego przez sanepid postępowania i podejrzenia zatrucia kuchnia została zamknięta i wyłączona z produkcji, pracownicy skierowani na badania , zlecono także pobranie wymazów z powierzchni kuchennych laboratorium zewnętrznemu. Obecnie posiłki przygotowywane są przez całkowicie odrębną organizację – Kuchnia „Rodzina” Caritas Diecezji Gliwickiej, która dysponuje osobnym budynkiem, pomieszczeniami kuchennymi, zapleczem i pracownikami.

Jak podkreślają specjaliści, salmonella jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci. Może dojść do odwodnienia, stąd każde wystąpienie niepokojących objawów takich jak bóle brzucha, głowy, wymioty czy biegunka trzeba skonsultować z lekarzem.

Bottle 841431 960 720

Poprzedni artykuł

Następny artykuł

13 o

katowice

Wspaniałe powietrze!

PM10: 3.0µg/m3 PM2.5: 2.7µg/m3