Nowe restauracje w Tarnowskich Górach: Skarbiec i Tesoro Pizza&Pasta. Wywiad z szefem kuchni

Stek z kalmara na sepii

Redakcja

15 grudnia, 2021

Wywiadu udzielił szef kuchni - Szymon Lorenc. Zdradził sekrety nowych dań, ciekawostki o menu i zwrócił uwagę na wyjątkowość nowych restauracji.

Jakimi daniami Wasza kuchnia będzie wyróżniać się na tle pozostałych restauracji? Jakie danie będzie królować w Państwa menu? 

Szymon Lorenc, szef kuchni:

Goście będą mieli do wyboru 2 kuchnie:

Restauracja Skarbiec to kuchnia polska, regionalna, celebrująca dobytek kulinarny ziemi tarnogórskiej i śląskiej ale i kuchnia myśliwska. Skosztować będzie można dziczyzny w nowoczesnej odsłonie. 

Tesoro Pizza&Pasta to natomiast kuchnia włoska i śródziemnomorska. Bardzo duży wybór pizz i past, uzupełniony będzie ciekawymi włoskimi kanapkami, daniami głównymi, zupami czy deserami. Dań, których nie ma nigdzie indziej będzie dużo. Polecamy na przykład pizzę z sosem truflowym a z zup - flaki po rzymsku. Szereg przystawek czy tak zwanych „poczekajek" umili klientom czas spędzony przy stoliku już od pierwszych chwil. W karcie znajdą się też klasyczne włoskie desery. Będzie również menu dedykowane dzieciom. 

Co będzie Państwa daniem popisowym?

Szymon Lorenc, szef kuchni: Możemy zdradzić, że jednym z dań w karcie będzie na przykład golonka z dzika.

Tesoro będzie też oferować pyszne śniadania na miejscu ale i np. panini, które można ze sobą wziąć i pędzić dalej przez tarnogórski rynek. 

Czy ze zmianą sezonów menu będzie ulegać modyfikacji, czy będzie zawsze stałe?

Szymon Lorenc, szef kuchni: Oczywiście. Bazujemy na regionalnych i oryginalnych składnikach. A dobra kuchnia to taka, która na sezonowości się jak najbardziej opiera i się nią inspiruje. Wkraczamy właśnie w sezon świąteczny, dlatego mogą się Państwo spodziewać smaku i zapachu świąt już od wejścia w nasze progi. Oprócz stałego menu zaprosimy Państwa na specjalne świąteczne napoje i przysmaki oraz rozgrzewające dania.

Czy z Państwa usług gastronomicznym będą mogły skorzystać osoby, które są wegetarianami lub weganami?

Szymon Lorenc, szef kuchni: Jak najbardziej. W menu obu restauracji znajdą się pozycje wegańskie i wegetariańskie. Będą one czytelnie oznaczone w karcie ale i nasza profesjonalna załoga chętnie doradzi i odpowie na każde pytania związane z kuchnią czy składem potraw. Będzie również menu dla najmłodszych. 

Nie tylko menu będzie zaspokajało gusty wegan, wegetarian i fanów dań mięsnych – przygotowujemy też dla Państwa nasze autorskie delikatesy, a wśród nich znajdą się m.in. konfitury z gruszki czy z cebuli, powidła śliwkowe, ganeshe kajmakowe i czekoladowe, smalce klasyczne i wegańskie i wiele innych.

Poprzedni artykuł

Następny artykuł

8 o

katowice

Wspaniałe powietrze!

PM10: 3.5µg/m3 PM2.5: 3.0µg/m3