Wielkanocne przepisy z egzotycznym akcentem. Pomysły na obiad wielkanocny

pomysł na wielkanocny obiad

Redakcja

27 marca 2024

Wielkanoc już niebawem. Brak pomysłu na obiad? Sprawdź przepisy inspirowane Azją (dorsz, kaczka, pierś z kurczaka, szynka).

  • Dorsz w panko ze szpinakiem
  • Kotlet faszerowany jajkiem w panko w sosie z grzybów shiitake
  • Pierś z indyka w sosie pomarańczowym
  • Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków
  • Roladka z kurczaka z suszonymi grzybami w panko
  • Schab pieczony w całości faszerowany grzybami schiitake w sosie teriyaki
  • Stir-fry z białą kiełbasą z grzybami snow fungus w sosie teriyaki
  • Szynka duszona z ananasem

Dorsz w panko ze szpinakiem

dorsz

4 porcje

Czas: 45 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki:

200 g Panierki panko House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki

50 ml Mleczka koksowego 16-18 % Kara

15 g Pasty miso House of Asia

600 g filetu z dorsza

2 jajka

100 g maki pszennej

200 g liści szpinaku

10 pomidorków cherry przekrojonych na pół

500 ml oleju

Pieprz czarny do smaku

Szczypta cukru

Sposób przygotowania:

  1. Rybę oprósz solą, pieprzem i cukrem.
  2. Rybę obtocz w mące, roztrzepanym jajku i w panko. Usmaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor.
  3. Na drugiej patelni, na oleju podsmaż pastę z czosnku, dodaj mleczko kokosowe, pastę miso i całość doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj szpinak, pomidorki, delikatnie wszystko wymieszaj, dopraw pieprzem i podawaj z usmażoną rybą.

Kotlet faszerowany jajkiem w panko w sosie z grzybów shiitake

kotlet faszerowany jajkiem

4 porcje

Czas: 60 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 2

Składniki:

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki

100 g Panierki panko House of Asia

600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

1 pokrojona w drobną kostkę i przesmażona cebula

5 jajek

2 łyżki posiekanej dymki

Mąka pszenna do panierowania

Sól i pieprz do smaku

Olej do smażenia

Sos:

200 g Sosu z grzybów shiitake House of Asia

200 ml Mleczka koksowego 16-19 % Kara

Sposób przygotowania:

  1. 4 jajka ugotuj na twardo, następnie je obierz ze skorupki.
  2. Mięso dopraw solą i pieprzem, dodaj cebulę oraz pastę z czosnku i dobrze wymieszaj. Następnie podziel mięso na 4 części i każdą z nich oblep ugotowane jajka. Potem obtocz w mące, roztrzepanym jajku i na końcu w panko.
  3. Kotlety usmaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor, a następnie przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.
  4. Przygotuj sos: do rondla wlej mleczko kokosowe, dodaj sos z grzybów shiitake, doprowadź do wrzenia, a na końcu dopraw pieprzem i dodaj dymkę.
  5. Gotowe kotlety podawaj z sosem.

Pierś z indyka w sosie pomarańczowym

indyk w sosie z pomaranczy

4 porcje

Czas: 90 minut

Poziom Trudności: 1

Składniki:

500 g pierś z indyka

2-3 łyżki mąki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

Marynata:

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka tymianku

3 łyżki oleju

Sos:

100 ml Mleczka kokosowego 23-26% Kara

2 łyżeczki Pasty z imbiru czosnku i chili House of Asia

Sok wyciśnięty z 4 pomarańczy

1 cebula drobno posiekana

Sposób przygotowania:

  1. Pierś pokrój na plastry, rozklep delikatnie i zamarynuj. Następnie mięso obtocz w mące, obsmaż na rumiany kolor i przełóż do garnka.
  2. Przygotuj sos: na patelni podsmaż cebulę, pastę, sok z pomarańczy i gotuj 5-6 minut. Na koniec dodaj mleczko kokosowe i całość doprowadź do wrzenia. Gotowy sos przełóż do garnka z mięsem i wymieszaj.
  3. Gotowe danie posyp szczypiorkiem.

Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków

piers z kaczki z buraczkami

Ilość porcji: 2

Czas: 25 minut

Składniki:

100 g Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia

1 pierś z kaczki

Marynata:

2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Sałatka z buraków:

1 łyżka Młodego imbiru do sushi House of Asia

1 łyżeczka Pasty z chili House of Asia

1 łyżka Sezamu Białego House of Asia

1 ugotowany burak

1 czerwona cebula

2 łyżeczki miodu

1 łyżka drobno pokrojonej kolendry

2 łyżki oliwy z oliwek

Kilka liści sałaty rzymskiej

Do podania:

3 łyżeczki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia

Liście botwinki lub innego mixu sałat

Dymka pokrojona w słupki 3-4 cm do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w sosie sojowym, soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.
  1. Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj sosem do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut.
  1. Składniki na sałatkę pokrój w kostkę około 0,5 cm, wymieszaj i dopraw do smaku oliwą, miodem i kolendrą.
  1. Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie sosem do kaczki po pekińsku, ułóż liście botwinki/sałaty, potem sałatkę z burakami, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką.

Roladka z kurczaka z suszonymi grzybami w panko

roladka drobiowa faszerowana

4 porcje

Czas: 45 minut

Poziom trudności:

Poziom ostrości: 1

Składniki:

100 g suszonych Grzybów shiitake House of Asia

8 łyżek Panierki panko House of Asia

1 łyżka Pasty z imbiru, czosnku i chili House of Asia

1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 1 posiekany ząbek

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia

500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka

1 cebula pokrojona w kostkę

1 jajko

100 g masła

100 g mąki pszennej

2 łyżki posiekanego koperku

Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby shiitake zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, a następnie opłucz na sitku pod zimną wodą, osusz i pokrój w kostkę. Na oleju podsmaż cebulę, pastę z czosnku i grzyby. Odstaw do wystudzenia i wymieszaj z zimnym masłem i koperkiem. Tak przygotowane masełko grzybowe wstaw do lodówki.
  2. Mięso dopraw sosem ostrygowym, sojowym, pastą z imbiru, czosnku i chili, solą oraz pieprzem. Podziel farsz na kilka równych części, uformuj kule, ugnieć je na płasko, a do środka włóż po kawałku masełka grzybowego i zawiń, tak aby masło pozostało w środku roladki. Następnie obtocz w mące, roztrzepanym jajku i panko. Smaż na rumiany kolor.

Schab pieczony w całości faszerowany grzybami schiitake w sosie teriyaki

schab pieczony

6 porcji

Czas: 90 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki:

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 posiekane ząbki

2 puszki Grzybów shiitake w zalewie House of Asia

1 kg schabu środkowego

2 cebule drobno pokrojone

1 łyżka majeranku

3 łyżki oleju

2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

Marynata:

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

Pieprz czarny do smaku

Sos:

150 ml Sosu teriyaki House of Asia

100 ml wody

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Schab ułóż na desce i natnij wzdłuż, nie przecinając go do końca. Potem rozłóż, formując szeroki płat, delikatnie rozklep, zamarynuj i odstaw do lodówki najlepiej na noc.
  2. Grzyby przepłucz pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z cebulą i pastą z czosnku.
  3. Wyjmij mięso, na środek nałóż przygotowany farsz, całość zawiń w rulon i zwiąż sznurkiem . Obsmaż na patelni z każdej strony na rumiany kolor. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 60 minut.
  4. Przygotuj sos: do rondla wlej sos teriyaki, wodę i doprowadź do wrzenia. Skrobię wymieszaj z odrobiną zimnej wody i połącz z sosem.
  5. Mięso wyjmij z piekarnika pokrój w plastry, polej sosem i posyp szczypiorkiem.

Stir-fry z białą kiełbasą z grzybami snow fungus w sosie teriyaki

stir fry z kiełbasą

Składniki:

150 g Grzybów Snow fungus suszonych

100 g Sosu teriyaki lub tonkatsu

2 łyżeczki Pasty z czosnku lub 2 pokrojone ząbki czosnku

1 łyżeczka Pasty z chili lub 1 papryczka drobno posiekana

200 g białej kiełbasy pokrojonej w plastry

2 cebule pokrojone w ćwiartki

2 kapusty pak-choy pokrojone w grubą kostkę

50 g jarmużu

1 marchewka pokrojona w słupki

50 g białej rzepy pokrojonej w zapałki

3 łyżki posiekanej kolendry lub szczypiorku

1 łyżeczka majeranku

Pieprz do smaku

3 łyżki oleju

50 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz we wrzątku przez minimum 15 minut, następnie usuń zdrewniałe końcowi i pokrój na drobne kawałki.
  2. Do rozgrzanego woka wlej olej i podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj kiełbasę i smaż 3-4 minuty. Następnie dodaj marchew, rzepę, jarmuż, pak-choi, grzyby i smaż kolejne kilka minut, a pod koniec dopraw do smaku pieprzem.
  3. Wymieszaj pastę z chili z sosem teriyaki, jeżeli całość będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody i polej przygotowane danie i udekoruj kolendrą lub szczypiorkiem.

Szynka duszona z ananasem

szynka duszona z ananasem

4 porcje

Czas: 90 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki:

2 łyżki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia

3 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

500 g szynki wieprzowej

1 puszka ananasa

200 ml bulionu warzywnego

2 łyżeczki rozmarynu

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki posiekanej dymki

3 łyżki mąki

Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij ananasa z puszki i jedną połowę zmiksuj, a drugą pokrój na mniejsze kawałki i odłóż.
  2. Mięso pokrój w plastry, delikatnie rozklep. Wymieszaj ze sobą pastę z czosnku, imbiru i chili, sos sojowy, ostrygowy, rozmaryn, pieprz i zmiksowanego ananasa i zamarynuj w tej mieszance szynkę. Odstaw na 30 minut.
  3. Następnie mięso obtocz w mące i obsmaż na patelni na rumiany kolor, przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem i duś do miękkości pod przykryciem ok. 40 minut. Pod koniec podsmaż pozostałą część ananasa i dodaj do sosu.
  4. Gotowe danie posyp szczypiorkiem i dymką.

powiązane artykuły:

Easter g9fa3a554e 1920
Lifestyle 30 marca 2024

Spraw przyjemność najbliższym i wyślij życzenia już dzisiaj. Znaleźliśmy dla was wyjątkowe życzenia

Jajka faszerowane grzybami shitake 3 De Care scaled
Lifestyle 28 marca 2024

Wielkanoc to czas, gdy na stołach pojawia się wiele tradycyjnych mięsnych dań, które nies

Metropolitalne śniadanie wielkanocne 2024
Lokalne 23 marca 2024

Po raz kolejny Fundacja Wolne Miejsce wraz Katowicami jako miastem gospodarzem, Górnośląs

Poprzedni artykuł

Następny artykuł

20 o

katowice

Wspaniałe powietrze!

PM10: 2.9µg/m3 PM2.5: 2.6µg/m3