Jaki węgiel jest najbardziej kaloryczny?

Najbardziej kaloryczny wegiel

Redakcja

3 listopada, 2022

Kiedy decydujemy się na zakup węgla opałowego, chcemy aby w dobrej cenie otrzymać jakościowe paliwo. Na co więc należy zwrócić uwagę, gdy kupujemy i tak już bardzo drogi węgiel, aby nie otrzymać kota w worku? Jaki węgiel jest najbardziej kaloryczny i na jakie parametry trzeba zwrócić uwagę?

Przede wszystkim należy sprawdzić jaki typ opału nadaje się do naszego pieca. Ważna tutaj jest kwestia czy jest to piec zasypowy czy z podajnikiem. W pierwszym przypadku sytuacja jest prosta, jednak w piecach z podajnikiem zwrócić należy uwagę na gramaturę węgla.

Czym jest gramatura?

Mówiąc najprościej: grubość. Z kopalni wydobywany jest węgiel dosłownie w każdej postaci – z dołu wyjeżdżają zarówno kamienie, węgiel grubszy, drobniejszy i miały. Wszystko to trafia najpierw na płuczkę, która oddziela cięższy kamień od lżejszego węgla. Następnie są sita, które odsiewają odpowiednio kostkę, groszek, miały.  Węgiel, który dostępny jest do sprzedaży dzieli się na gruby, średni i drobny. Do grubego należy kostka o wielkości zazwyczaj 60-200mm, następnie orzech 25-80mm, orzech I 40-80mm, orzech II 25-50 mm. Kolejno mamy węgiel średni – groszek 8-31,5mm i groszek II 5-25mm. Podobną gramaturę ma najpopularniejszy ekogroszek, zazwyczaj jest to od 5mm do 25mm. Kolejnymi są miały węglowe czyli bardzo drobny węgiel 0-31,5mm lub 0mm.

najbardziej kaloryczny węgiel

Jaki zatem węgiel jest najbardziej kaloryczny?

Poza gramaturą są jeszcze klasy węgla. Decydują o niej wartość opałowa (kaloryczność) i zawartość popiołu. Nikt w końcu nie chce wymiatać pieca codziennie. Na co więc należy zwrócić uwagę? Klasę oznacza się dwoma cyframi np. 24/7. Pierwsza z nich oznacza kaloryczność – tutaj 24 MJ/kg czyli dla węgla jedną z niższych. Druga zaś (tutaj 7) maksymalną zawartość popiołu wyrażoną w procentach. Tutaj oczywiście im niższa liczba, tym lepiej dla nas. Analizując kaloryczność i zawartość popiołu łatwo dojść do wniosku, że najbardziej kaloryczny jest węgiel gruby typu kostka, orzech lub groszek, o wysokiej wartości opałowej i małej zawartości popiołu. Wiadomo jednak, że wielkiej bryły nie włożymy do pieca z podajnikiem, więc najlepszym wyborem do domowych pieców będzie dobrej klasy groszek lub ekogroszek.

Warto pamiętać, że nawet jeśli zakupimy droższy węgiel, ale dobrej jakości to de facto zaoszczędzimy. Stosując węgiel dobrej jakości i wysokiej kaloryczności można obniżyć koszty ogrzania domu – spalimy mniej, a w domu utrzyma się ciepło. Ważnym jest jednak nie tylko zakup kalorycznego węgla, ale także sposób jego przechowywania, bowiem kaloryczność węgla zależy nie tylko od jego gatunku, producenta, czyli kopalni, z której został wydobyty, ale także od warunków w jakich był składowany, czyli najlepiej w suchym miejscu ze stałą temperaturą.

kaloryczny węgiel

Innym rozwiązaniem jest także zakup dwóch rodzajów węgla – bardziej i mniej kalorycznego, którymi będziemy palic zależnie od temperatury na dworze. Nie nastawiamy się już raczej na mrozy sięgające -30 stopni Celsjusza, więc w nieco cieplejsze jesienne czy zimowe dni warto jest wykorzystać do palenia węgiel niskokaloryczny, który spala się efektywniej i nie podbija zbyt mocno temperatury w piecu, a nasz komin nie wygląda jak z parowozu. Na mroźne dni natomiast efektywniej będzie palić bardziej kalorycznym węglem, który mniejszym kosztem (również tym ludzkim – czyli dokładania i wymiatania) utrzyma w domu odpowiednią temperaturę.

Poprzedni artykuł

Następny artykuł

-1 o

katowice

Cóż... Bywało lepiej.

PM10: 30.5µg/m3 PM2.5: 24.5µg/m3