Już niedługo Tłusty Czwartek. Łasuchy swoje święto będą mieć 20 lutego. Gdy w całej Polsce zajadają się pączkami lub donuatami, to na Śląsku i Beskidach rządzą kreple i krepliki. Tego dnia w Wiśle będzie można spróbować tradycyjnych wypieków w najlepszym wykonaniu. Po kilku latach przerwy do Wisły wraca konkurs kulinarny "Najlepsze Beskidzkie Krepliki."
Po kilku latach przerwy wracamy do bardzo sympatycznego i lubianego konkursu, który odbędzie się w tłusty czwartek, czyli do konkursu kulinarnego "Najlepsze Beskidzkie Krepliki." Finał konkursu i degustacja odbędzie się w Aries Hotel & Spa Wisła w Wiśle Czarne o godz. 10:00. Oprócz smakowania i podziwiania pączków będzie można posłuchać kapeli Wisła i pośmiać się przy scenkach rodzajowych w wykonaniu grupy teatralno-kabaratowej "Emocja" - mówi Katarzyna Czyż - Kaźmierczak, dyrektor Wiślańskiego Centrum Kultury.
Konkurs kulinarny wraca po kilku latach przerwy. Organizatorzy uznali, że to ciekawe wydarzenia warte kontynuacji.
[CZYTAJ TAKŻE: Zimowy wjazd na Równicę motocyklem!]
W tym roku czeka nas zatem dziesiąte edycja konkursu na najlepsze beskidzkie krepliki. Postanowiliśmy, że oceny dokona jury, w skład którego wejdą przedstawiciele wszystkich gmin skupionych w Beskidzkiej Piątce”
Na najlepsze pączki czekają cenne nagrody. W konkursie mogą wziąć udział wszyscy od mieszkańców po restauracje i cukiernie. Jedynym ograniczeniem jest fakt, że pączki muszą zostać przygotowane wg beskidzkiej receptury, tzn. z powidłami śliwkowymi, ze spirytusem, smażone na smalcu.
Zgłoszenia przyjmowane są do 18 lutego w Wiślańskim Centrum Kultury, Pl.B. Hoffa 3, tel. 602 177 262, e-mail: kultura@wisla.pl.