Eleganckie kieliszki, odpowiednio dopasowane do podawanego trunku, to wyjątkowo estetyczna i stylowa ozdoba każdego stołu. Aby mogły one pełnić nie tylko funkcję praktyczną, ale także skutecznie zachwycać wszystkich uczestników biesiady, powinny także odznaczać się najwyższym poziomem czystości i pięknym połyskiem. Utrzymanie eleganckiego szkła w tak pożądanym wyglądzie potrafi sprawić niemałą trudność. Jak zagwarantować sobie najwyższą estetykę kieliszków i skutecznie uniknąć powstawania niechcianych zacieków?
Czyszczenie i polerowanie
Aby zachować swój estetyczny wygląd, kieliszki potrzebują kompleksowej opieki, na którą składa się zarówno skuteczne mycie, jak i umiejętne ich polerowanie. Dopiero połączenie obu tych czynności może dać zadowalający efekt w postaci nie tylko czystych, ale także lśniących, pozbawionych zacieków kieliszków. Istotne jest, aby zadbać o bezpieczeństwo szkła podczas mycia, a także o odpowiednią technikę jego wycierania i polerowania, przy użyciu właściwych akcesoriów.
Mycie kieliszków w zmywarce – co warto wiedzieć?
Decydując się na mycie kieliszków w zmywarce, należy pamiętać o ich należytym zabezpieczeniu, jak również o użyciu skutecznych, lecz delikatnych detergentów. Warto wybierać środki, które nie uszkodzą struktury kieliszków, nie zarysują ich ani nie spowodują powstawania trwałych, nieestetycznych zacieków. Należy także wybrać odpowiedni, dopasowany do delikatnych naczyń program mycia. Warto także zastosować specjalne środki nabłyszczające podczas mycia w zmywarce. Nowoczesne zmywarki wyposżaone są w program GlassCare. Opcja ta zapobiega gwałtownym zmianom temperatury zmywania w ramach wybranego programu i obniża ją do wartości 45 °C. Zapobiega to uszkodzeniu zwłaszcza szklanych naczyń.
Aby zmywarka do zabudowy – 60 lub 45 cm – mogła odpowiednio wykonać swoje zadanie, powinniśmy jej pomóc, pamiętając o prawidłowym ustawieniu kieliszków w urządzeniu, zachowaniu między nimi właściwej odległości, jak również pilnowaniu odpowiedniej objętości załadunku. Zbyt duża ilość naczyń w zmywarce może obniżyć efektywność mycia, z kolei nieodpowiednie ustawienie kieliszków może nie tylko wpłynąć na ich czystość, ale także sprawić, że popękają lub potłuką się. Warto też zwrócić uwagę na zmywarki, które posiadają uchwyty SoftGrip, które zapewniają delikatne utrzymanie kieliszków i szklanek, czy silikonowe kolce SoftSpikes, które stabilizują wysokie szklanki zabezpieczając je przed uszkodzeniem i zarysowaniami.
Jak polerować kieliszki?
Po skończonym myciu w zmywarce możemy przystąpić do polerowania kieliszków, które pozwoli uzyskać estetyczny połysk szkła. Najważniejsze są tu odpowiednia technika polerowania oraz dobrze dobrana ściereczka. Ścierka bądź szmatka używana do polerowania kieliszków powinna być zawsze idealnie czysta, prana w wodzie bez dodatku środków zmiękczających, wykonana z miękkiego, lecz trwałego i niestrzępiącego się materiału. Dobrze sprawdzają się między innymi ściereczki z mikrofibry. Podczas polerowania należy pamiętać, aby nie dotykać szkła gołymi rękami, a jedynie przez ścierkę. Proces polerowania rozpoczynamy zawsze od czaszy naczynia i kierujemy się poprzez jego stópkę do nóżki. Samą czaszę należy przecierać najpierw od wewnętrznej, a następnie zewnętrznej strony. Szczególną uwagę należy zwrócić na dno czaszy, gdzie najczęściej zbierają się zabrudzenia. Po zakończonym polerowaniu warto wykonać szybki test czystości pod światło. Jeśli na powierzchni kieliszka pozostają jakiekolwiek zabrudzenia czy smugi, należy powtórzyć cały proces. Dla ułatwienia można delikatnie zwilżyć szkło przy użyciu gorącej pary wodnej.
Na bardziej uporczywe smugi czy zacieki skuteczną odpowiedzią może być mieszanka wody z octem lub cytryna. Ocet w połączeniu z gorącą wodą pomoże pozbyć się niechcianych zabrudzeń; Mieszanką należy zalać polerowane naczynia i pozostawić na kilka minut. Następnie dokładnie wypłukać je w gorącej wodzie i ponownie przystąpić do polerowania. Skutecznym sposobem jest także użycie plasterka cytryny lub samego soku z niej wyciśniętego. Mniejsze zabrudzenia możemy przetrzeć plasterkiem owocu raz lub kilka razy, a następnie przepłukać naczynie gorącą wodą i wypolerować.