
W sobotę 25 lutego w Kotelnicy Białczańskiej odbędą się szalone zawody w morsowaniu. Prawie 50 drużyn zjedzie po stoku wprost do basenu z lodowatą wodą. Wszystko to w samodzielnie zaprojektowanych, latających maszynach i pod czujnym okiem jury: tiktokerki Marii Jeleniewskiej, stylistki Malwiny Wędzikowskiej, skialpinisty Andrzeja Bargiela i youtubera Dawida Franka. Impreza rozpocznie się o godzinie 12:00 i będzie otwarta dla publiczności.
Do udziału w Red Bull Jump & Freeze zgłosiły się drużyny z całej Polski. Podczas kwalifikacji online, sędziowie wyłonili 48 najlepszych projektów latających maszyn. Ich autorzy mają niecałe dwa tygodnie na skonstruowanie pojazdów, z którymi ustawią się na linii startu w Kotelnicy Białczańskiej. Sędziowie ocenią ich występy pod kątem show (pojazd, stroje, pokaz drużyny przed startem), a także aspektu sportowego, czyli skoku (styl, dynamika zjazdu, lot, lądowanie). Drużyny, które zdobędą najlepsze noty, otrzymają atrakcyjne nagrody w postaci sprzętu elektronicznego od partnerów wydarzenia.
- Na stoku w Kotelnicy Białczańskiej powstanie tor o długości 60 metrów, zakończony skocznią i specjalnie wykopanym basenem o wymiarach 12 x 6 metrów. Przewidywana temperatura wody wyniesie ok. 5 stopni. Warunki na odlotowe morsowanie będą idealne! – zapowiada Andrzej Lesiewski, dyrektor sportowy Red Bull Jump & Freeze.
HARMONOGRAM RED BULL JUMP & FREEZE / 25 LUTEGO, KOTELNICA BIAŁCZAŃSKA
- 11:30 – 12:00 Rozgrzewka drużyn
- 12:00 – 15:30 Część główna zawodów
- 15:30 – 15:45 Rozdanie nagród
- 15:45 – 17:00 Apres-ski na stoku