
Świńska kita, żebroczka, biała polewka, ale też ramen wiślański, placki Ondraszka kluski z oscypkiem i góralska pizza. Do tego ptysie z kruszonką, tradycyjne krepliki oraz schroniskowe jagodzianki i kluchy na parze. A dla spragnionych Przysmak Misia, piwo Kaskady Rodła czy jabłkowa oraz truskawkowa kombucha - to tylko niektóre z propozycji, jakie znalazły się na szlaku kulinarnym dedykowanym obchodom 60-lecia nadania Wiśle praw miejskich.
Turyści przyjeżdżający do Wisły wielokrotnie podkreślali znakomitą jakość oferty gastronomicznej tutaj dostępnej. Kultowe cukiernie, swojskie, góralskie karczmy, górskie schroniska oraz nowoczesne, ekskluzywne restauracje budują klimat miasta i sprawiają, że każdy zaspokoi swoje kulinarne gusta. Dlatego w roku jubileuszowym zaproponowaliśmy im, aby do karty menu wprowadzili pozycje związane z Wisłą i obchodami 60-lecia”
tłumaczy Tadeusz Papierzyński, kierownik Referatu Promocji, Turystyki, Kultury i Sportu w wiślańskim urzędzie miejskim.
Odzew był bardzo pozytywny i zgłosiło się do nas 21 podmiotów, które przygotowały przystawki, zupy, dania główne, desery czy drinki smakiem, składnikami bądź nazwą nawiązujące do wiślańskich tradycji”
dodaje.
Kulinarne propozycje zostały zebrane w specjalne wydawnictwo, które pomoże w dotarciu do tych punktów. Okolicznościowy folder można dostać m.in. w Centrum Informacji Turystycznej w Wiśle przy rynku. Wszystkie dania znajdują się także na https://60.wisla.pl/tak-smakuje-wisla/
Prezentacja propozycji odbyła się podczas wczorajszej konferencji prasowej w Browarze Wisła, gdzie przedstawiciele poszczególnych karczm, restauracji czy cukierni tłumaczyli zebranym składniki, sposób wykonania czy genezę nazwy dania. Część z tych potraw można było skosztować już na miejscu podczas konferencji.
Bardzo dziękuję za zaangażowanie wszystkim podmiotom. Za waszą obecność i przedstawione kulinarne pomysły. 60-lecie Wisły to nasze wspólne święto i cieszę się, że zechcieliście w takiej formie włączyć się w obchody”
dziękował burmistrz Tomasz Bujok
"Nasze restauracje, karczmy, cukiernie i kawiarnie przygotowały dla Państwa propozycje dań czy napojów z zachowaniem najwyższej staranności i poszanowaniem tradycji kulinarnych. Wśród propozycji znalazły się zarówno te potrawy, jak i nowoczesne interpretacje lokalnej kuchni." - napisano we wstępie do broszury.
Dania będą dostępne w kartach menu poszczególnych punktów gastronomicznych co najmniej od 15 czerwca do 15 września, natomiast część z nich już zapowiedziała, że zostaną do końca roku, a może i na stałe. Warto zatem wyruszyć latem na kulinarny szlak smakami Wisły i spróbować wszystkich przygotowanych propozycji!