Powstała nowa inicjatywa grupy częstochowskich gastronomików. Lokale w centrum miasta czynne są w tygodniu do 1 w nocy (kuchnia do północy). Dyżur pełniony będzie codziennie w innej lokalizacji, z innym typem kuchni. Akcji patronuje Miasto.
Właściciele kilku częstochowskich pubów, barów i klubów umówili się na dyżury, dzięki którym codziennie jakiś lokal będzie działał do pierwszej w nocy, a do północy będzie można tam zamówić coś do jedzenia. Osoby pragnące posiedzieć dłużej i coś zjeść „na mieście” późnym wieczorem od niedzieli do czwartku będą miały więc okazję skierować tam swe kroki lub przenieść się z innego zamykanego już lokalu. Inicjatywie „Często nocą” patronują władze miasta.
Dziękuję, że udało się przygotować wspólną akcję przedsiębiorców. W dobie kryzysu, kiedy wszyscy narzekają, że jest coraz trudniej, wychodzicie razem z pozytywną inicjatywą. Mam nadzieję, że będzie też pozytywny oddźwięk, że te starania się opłacą, a pilotażowa akcja – z biegiem czasu - może nawet się rozszerzy”
Organizacja dyżurów z jednej strony pozwala przedsiębiorcom na ekonomikę funkcjonowania w dni powszednie (można skierować klientów do pobliskiego, czynnego jeszcze lokalu), a z drugiej - daje sygnał, że centrum Częstochowy nie zamyka się na klientów i nocne życie gastronomiczne w dni powszednie.
Do kooperatywy przystąpiły lokale: Klubokawiarnia Bank (aleja Kościuszki 2a – kuchnia francuska), Czeski Film Pub & Restauracja (kuchnia czeska - aleja NMP 43), American Pub (ul. Racławicka 3 – kuchnia amerykańska), Cartel Mexican Bar (aleja NMP 29 – kuchnia meksykańska) oraz Piwiarnia Częstochowa (ul. Kopernika 16/18 – dania restauracyjne). Będą one otwarte dłużej odpowiednio: w niedzielę, poniedziałek, wtorek, środę i czwartek.
Źródło: UM Częstochowa