Szpital Specjalistyczny nr 1 w Bytomiu przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu". Przygotowane posiłki mają być smaczne, zdrowe, urozmaicone, a ponadto szpital przygotował dodatkową, wieczorną kolację.
Nie da się ukryć, że jedzenie w szpitalach często odbiegało od jakiejkolwiek normy. W sieci znajdziemy tysiące memów w tym temacie, co tylko potwierdza skalę problemu. „Dobry posiłek w szpitalu" to pilotażowy program uruchomiony przez Narodowy Fundusz Zdrowia, który potrwa do czerwca 2024 roku. Według założeń, dzienna stawka żywieniowa na pacjenta będzie finansowana przez NFZ w wysokości około 26 zł. Ma to poprawić poziom oferowanych posiłków w szpitalach.
Do programu przystąpił Szpital Specjalistyczny nr 1 w Bytomiu. Bytomska placówka, zgodnie z wytycznymi programu, publikuje na stronie internetowej, codziennie w dni robocze, jadłospisy i zdjęcia co najmniej dwóch posiłków spośród stosowanych diet. Dania dla pacjentów są przygotowywane w oparciu o zalecenia dietetyka, potrawy są urozmaicone, a w codziennym jadłospisie zapewniona jest dodatkowa, wieczorna kolacja.
– Pożywne i pyszne jedzenie jest bardzo ważne w procesie leczenia, dlatego cieszę się, że bytomska „Jedynka" tak kompleksowo podchodzi do opieki nad pacjentami, którzy będą dzięki temu szybciej wracać do zdrowia – mówi Mariusz Wołosz, prezydent Bytomia.
– Pacjenci otrzymują posiłki dostosowane do swoich potrzeb żywieniowych, co wpływa na stan ich ogólnej kondycji zdrowotnej oraz szybszą regenerację – mówi Kinga Wieczorek, p.o. dyrektora Szpitala Specjalistycznego nr 1.
fot. mat. pras.