Dziś Dzień Czekolady! Smacznego życzymy

Justyna Soroka

Redakcja

7 lipca 2020

Nazywana afrodyzjakiem, rozkoszą dla podniebienia, królową słodyczy albo... lekarstwem na smutki. Różne właściwości czekolady opisano w licznych publikacjach dowodząc, że najlepsza dla naszego organizmu jest gorzka, ewentualnie deserowa odmiana czekolady. Najmniej polecana jest z kolei czekolada biała albo mleczna.

W Dniu Czekolady warto zapytać o to, co tak naprawdę daje nam jedna kostka albo... cała tabliczka tego niezwykłego przysmaku.

Czy faktycznie po spożyciu czekolady może poczuć się lepiej, a może to tylko złudzenie? O rozsądku w czasie delektowania się czekoladą i nie tylko mówi Justyna Soroka, psycholog ze Szpitala Miejskiego nr 4 w Gliwicach.

- Poprawa humoru po zjedzeniu czekolady jest związana z jej składem. Jeść czy nie jeść? Oczywiście jeść, ale z rozwagą. W odpowiednich ilościach. Tak, by ten słodki wynalazek nam pomógł, a nie zaszkodził - mówi Justyna Soroka. 

Chocolate 183543 1920

powiązane artykuły:

8844ea96fb01fbc6c9efd2c3fe07ff2b
Wiadomości 9 lutego 2022

Polacy kochają kuchnię włoską. Uwielbiamy nie tylko desery, risotto czy makarony, ale przede wszystk

Poprzedni artykuł

Następny artykuł

10 o

katowice

Wspaniałe powietrze!

PM10: 3.1µg/m3 PM2.5: 2.7µg/m3