Najpierw zatruli się uczniowie szkoły podstawowej w Świerklańcu, teraz dzieci w trzech żłobkach w Zabrzu prowadzonych przez Caritas Archidiecezji Gliwickiej. U sześciorga dzieci, pracownicy wydającej posiłki i intendentki stwierdzono bakterię salmonelli z grupy D. Dorosłe osoby zostały odsunięte od pracy i są leczone - wyjaśnia gliwicki sanepid.
Jak podaje Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Gliwicach, trwa dochodzenie epidemiologiczne, prowadzone są wywiady z rodzicami, którzy są też informowani o konieczności obserwowania stanu zdrowia dzieci.
W kuchni stwierdzono usterki natury higienicznej i proceduralnej. Najprawdopodobniej źródłem problemu była surówka z białej kapusty z koperkiem.”
Organ prowadzący kuchnię wydał w sprawie zatruć specjalne oświadczenie na swojej stronie internetowej:
W momencie rozpoczętego przez sanepid postępowania i podejrzenia zatrucia kuchnia została zamknięta i wyłączona z produkcji, pracownicy skierowani na badania , zlecono także pobranie wymazów z powierzchni kuchennych laboratorium zewnętrznemu. Obecnie posiłki przygotowywane są przez całkowicie odrębną organizację – Kuchnia „Rodzina” Caritas Diecezji Gliwickiej, która dysponuje osobnym budynkiem, pomieszczeniami kuchennymi, zapleczem i pracownikami.
Jak podkreślają specjaliści, salmonella jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci. Może dojść do odwodnienia, stąd każde wystąpienie niepokojących objawów takich jak bóle brzucha, głowy, wymioty czy biegunka trzeba skonsultować z lekarzem.