Czym są i jak z nimi postępować? Rozwiewamy wątpliwości.
Czym są bioodpady?
- To odpady kuchenne, pochodzenia roślinnego, które ulegają biodegradacji,
- to odpady zielone powstałe w wyniku pielęgnacji ogrodów i terenów zielonych.
W jaki sposób postępować z bioodpadami?
- Odpady kuchenne wrzucamy do brązowego pojemnika z napisem „bio”. Dopuszcza się dopełnienie tego pojemnika trawą, chwastami lub liśćmi,
- wrzucamy do przydomowego kompostownika,
- oddajemy do Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (PSZOK) lub do Gminnego Punktu Zbierania Odpadów Niebezpiecznych (GPZON).
W okresie letnim śmieci bio odbierane są, w zależności od rodzaju nieruchomości, od 3 razy w tygodniu do 1 na 2 tygodnie.
W okresie zimowym rzadziej - raz w tygodniu w nieruchomościach wielolokalowych (powyżej 7 mieszkań), raz na 4 tygodnie w domach jednorodzinnych.