Katowice
Będzin
Bieruń
Bobrowniki
Bojszowy
Bytom
Chełm Śląski
Chorzów
Czeladź
Dąbrowa Górnicza
Gierałtowice
Gliwice
Imielin
Katowice
Knurów
Kobiór
Lędziny
Łaziska Górne
Mierzęcice
Mikołów
Mysłowice
Ożarowice
Piekary Śląskie
Pilchowice
Psary
Pyskowice
Radzionków
Ruda Śląska
Rudziniec
Siemianowice Śląskie
Siewierz
Sławków
Sosnowiec
Sośnicowice
Świerklaniec
Świętochłowice
Tarnowskie Góry
Tychy
Wojkowice
Wyry
Zabrze
Zbrosławice
9 °C
AAA

Dziś Dzień Czekolady! Smacznego życzymy

Wiadomości
Nazywana afrodyzjakiem, rozkoszą dla podniebienia, królową słodyczy albo... lekarstwem na smutki. Różne właściwości czekolady opisano w licznych publikacjach dowodząc, że najlepsza dla naszego organizmu jest gorzka, ewentualnie deserowa odmiana czekolady. Najmniej polecana jest z kolei czekolada biała albo mleczna.

W Dniu Czekolady warto zapytać o to, co tak naprawdę daje nam jedna kostka albo... cała tabliczka tego niezwykłego przysmaku.

Czy faktycznie po spożyciu czekolady może poczuć się lepiej, a może to tylko złudzenie? O rozsądku w czasie delektowania się czekoladą i nie tylko mówi Justyna Soroka, psycholog ze Szpitala Miejskiego nr 4 w Gliwicach.

- Poprawa humoru po zjedzeniu czekolady jest związana z jej składem. Jeść czy nie jeść? Oczywiście jeść, ale z rozwagą. W odpowiednich ilościach. Tak, by ten słodki wynalazek nam pomógł, a nie zaszkodził - mówi Justyna Soroka. 


Komentarze