Katowice
Będzin
Bieruń
Bobrowniki
Bojszowy
Bytom
Chełm Śląski
Chorzów
Czeladź
Dąbrowa Górnicza
Gierałtowice
Gliwice
Imielin
Katowice
Knurów
Kobiór
Lędziny
Łaziska Górne
Mierzęcice
Mikołów
Mysłowice
Ożarowice
Piekary Śląskie
Pilchowice
Psary
Pyskowice
Radzionków
Ruda Śląska
Rudziniec
Siemianowice Śląskie
Siewierz
Sławków
Sosnowiec
Sośnicowice
Świerklaniec
Świętochłowice
Tarnowskie Góry
Tychy
Wojkowice
Wyry
Zabrze
Zbrosławice
11 °C
AAA

Targ na Zielonym w Fabryce Pełnej Życia w Dąbrowie Górniczej

W sobotę, 18 września w godzinach od 15.00 do 19.00 w Fabryce Pełnej Życia w Dąbrowie Górniczej odbędzie się Targ na Zielonym. To wyjątkowe zaproszenie na spotkanie z najlepszymi producentami ekologicznej i tradycyjnej żywności, z którymi organizatorzy – Fundacja na Zielonym - współpracują od ponad 5 lat w Gliwicach. Impreza odbędzie się w Warsztacie Fabryki Pełnej Życia przy ulicy Kościuszki 3.

Czego możecie się spodziewać?

Przede wszystkim pysznego, zdrowego, PRAWDZIWEGO JEDZENIA, wytwarzanego przez małe rodzinne gospodarstwa i lokalnych rzemieślników.

W ich ofercie znajdziecie:

-           ekologiczne warzywa,

-           znakomitej jakości wędliny,

-           nabiał krowi, kozi i owczy z małych, farmerskich serowarni,

-           ekologiczne pieczywo wypiekane ze starych gatunków zbóż (orkiszu, samopszy i płaskurki),

-           wegańskie sery i zamienniki mięsa,

-           naturalne kiszonki,

-           domowe przetwory na słodko, słono i kwaśno,

-           lokalne miody,

-           wyśmienite masła i pasty z orzechów

i wiele innych kulinarnych cudowności...

 

Targ na Zielonym to wyjątkowa przestrzeń, w której sprawiedliwy handel, wspierający lokalnych rolników i małych wytwórców żywności, produkujących tradycyjnymi i ekologicznymi metodami, splata się z wydarzeniami kulturalnymi, akcjami charytatywnymi i zaangażowaniem w życie społeczności. Od 5 lat w sobotnie przedpołudnia organizuje go Fundacja Na Zielonym.

Targ na Zielonym to społeczna inicjatywa, powstała w 2016 r. w ramach Gliwickiej Kooperatywy Spożywczej Tomata, prowadzona przez Fundację na Zielonym. To jeden z niewielu tego typu projektów w skali kraju, nie nastawiony na zysk, a na realizację innych celów - promocję zdrowej żywności, idei sprawiedliwego handlu, umożliwiający rozwój lokalnym, małym wytwórcom żywności tradycyjnej (głównie rolnikom), którzy nie mają szans konkurować ceną z globalnymi koncernami. Skutecznie jednak konkurują jakością, docenianą przez liczne grono klientów.

LOKALNIE

Na Targu na Zielonym znajdziemy drobnych producentów i lokalnych rolników, prowadzących swoją działalność nie dalej niż 150 km od targowej lokalizacji. Są wśród nich serowarzy farmerscy, nagradzani na ogólnopolskich festiwalach sera, wytwórcy wędlin, którzy dziedziczą swój fach z pokolenia na pokolenie, małe manufaktury przetworów, wyśmienitych olejów, musztard i soków. Na Targ przyjeżdżają również wytwórcy naturalnych kosmetyków, domowych środków czystości oraz lokalnych twórców rzemiosła, często tworzonego w duchu zero waste.

NATURALNIE

Znaczna część produktów, dostępnych na Targu posiada certyfikat ekologiczny, dotyczy to przede wszystkim warzyw. 

Ekologiczny certyfikat nie jest to jednak podstawowym kryterium doboru wystawców, równie znacząca  jest jakość, naturalne składniki, tradycyjny sposób produkcji, a przede wszystkim zaufanie do producentów, z którymi Fundacja współpracuje od lat.

SEZONOWO

Na Zielonym nie znajdziemy w listopadzie truskawek i malin, a w lutym rzodkiewki i pomidorów czy owczego sera. Poszczególne produkty pojawiają się zgodnie z rytmem natury i porami roku, dostępne są przez ściśle określony czas, który reguluje sama przyroda.

BEZPOŚREDNIO

U podstaw organizacji Targu na Zielonym leży idea skrócenia łańcucha dostaw oraz promocja sprzedaży bezpośredniej. Targ daje możliwość nawiązywania bezpośrednich relacji między producentami żywności i konsumentami, które niosą korzyści dla obu stron.

ASORTYMENT

Na Tagu na Zielonym można zaopatrzyć się w nabiał z małych, farmerskich serowarni,, znakomite, naturalne wędliny, jaja od wolnych kur, ekologiczne warzywa i owoce, ekologiczne pieczywo wypiekane ze starych gatunków zbóż, domowe przetwory, naturalne słodkości, miody, soki, oleje, kiszonki. Szeroką ofertę znajdą tu osoby będące na diecie wegańskiej - stuprocentowo roślinne sery, pasty z orzechów oraz dania przygotowane z roślinnych zamienników mięsa.

 

informacja prasowa


Komentarze