Suszone owoce

Redakcja

24 grudnia 2023

Przed nami Święta Bożego Narodzenia. Dla większości, ten czas spędzany jest wspólnie, z rodziną. Najpierw jednak - Wigilia! Jakie są typowe, góralskie potrawy, które pojawiają się tego wieczoru na stole? Między innymi kluski z makiem, francek, bryja, czy kapusta furmańska. Sprawdźcie nasze przepisy!

Bryja

Do przygotowania tego dania potrzebujemy po 30 dkg suszonych śliwek, suszonych jabłek oraz suszonych gruszek. Przyda się także cukier oraz niewielka ilość soli. Owoce należy opłukać oraz namoczyć, dodając cukru. Następnie powinno się je gotować na małym, aż do rozgotowania. Na końcu doprawiamy cukrem i odrobiną soli. Bryję można podawać za równo na ciepło jak i na ciepło z ziemniakami, chlebem i/lub lanymi kluskami.

Kapusta Furmańsko

Tu będziemy potrzebowali 3 kilogramy białej kapusty, tyle samo ziemniaków, do tego 1 kilogram cebuli i 1 kg masła. Tego prawdziwego. Do przyprawienia przyda nam się sól oraz kminek. Kapustę i ziemniaki trzeba ugotować. Kiedy będą się już gotować, do ziemniaków wsypujemy 2 łyżki kminku. W między czasie obieramy cebulę, kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Jak już nam się ziemniaki ugotują, odcedzamy mniej więcej połowę wody do garnka i ugniatamy je w tej wodzie, która nam pozostała. Bez ugniatania, ale także z odlaniem połowy zawartości wody w garnku robimy z kapustą. Następnie ugniecione ziemniaki, zeszkloną cebulę oraz kapustę musimy wymieszać i doprawić solą. Ważna wskazówka: jeśli chcemy uzyskać odpowiednią konsystencję kapusty, możemy dolać do niej wodę z odcedzonych wcześniej ziemniaków. W trakcie wigilijnej wieczerzy, jada się tę potrawę z chlebem zaraz po barszczu lub zupie grzybowej.

Kluski z makiem

Do przygotowania z kolei tej potrawy, niezbędne nam będą 2 jaja, 25 dkg mąki i tyle samo maku, odrobina mleka, łyżeczka stopionego masła, niestopione masło oraz cukier. Kluski należy zrobić mniej więcej tak, jak ciasto makaronowe. Następnie kroimy je w paski i zwijamy. Mak zaś trzeba opłukać, namoczyć, ugotować i 2 razy zemleć. Wówczas do potrawy dodajemy mleko, masło, cukier i dla smaku szczyptę soli. Kluski łączymy z makiem i.. zajadamy!

Francek

Przygotowujemy 2 kilogramy ziemniaków, jedno jajko i po 10 dkg skwarek, mąki i bryndzy. Ziemniaki obieramy i ścieramy. Po zakończeniu tej czynności dodajemy pozostałe składniki, za wyjątkiem bryndzy i mieszamy. Następnie przekładamy wszystko do wysmarowanej brytfanny i pieczemy. Po upieczeniu, posypujemy francka bryndzą. Smacznego!

Poprzedni artykuł

Następny artykuł

7 o

katowice

Wspaniałe powietrze!

PM10: 7.0µg/m3 PM2.5: 6.1µg/m3