Katowice
Będzin
Bieruń
Bobrowniki
Bojszowy
Bytom
Chełm Śląski
Chorzów
Czeladź
Dąbrowa Górnicza
Gierałtowice
Gliwice
Imielin
Katowice
Knurów
Kobiór
Lędziny
Łaziska Górne
Mierzęcice
Mikołów
Mysłowice
Ożarowice
Piekary Śląskie
Pilchowice
Psary
Pyskowice
Radzionków
Ruda Śląska
Rudziniec
Siemianowice Śląskie
Siewierz
Sławków
Sosnowiec
Sośnicowice
Świerklaniec
Świętochłowice
Tarnowskie Góry
Tychy
Wojkowice
Wyry
Zabrze
Zbrosławice
8 °C
AAA

Jak smakują beskidzkie "krepliki"?

Skocz w Beskidy
TAGI Wisła, pączki0, tłusty czwartek, ostatki, konkurs, nagrody
Już niedługo Tłusty Czwartek. Łasuchy swoje święto będą mieć 20 lutego. Gdy w całej Polsce zajadają się pączkami lub donuatami, to na Śląsku i Beskidach rządzą kreple i krepliki. Tego dnia w Wiśle będzie można spróbować tradycyjnych wypieków w najlepszym wykonaniu. Po kilku latach przerwy do Wisły wraca konkurs kulinarny "Najlepsze Beskidzkie Krepliki."

Po kilku latach przerwy wracamy do bardzo sympatycznego i lubianego konkursu, który odbędzie się w tłusty czwartek, czyli do konkursu kulinarnego "Najlepsze Beskidzkie Krepliki." Finał konkursu i degustacja odbędzie się w Aries Hotel & Spa Wisła w Wiśle Czarne o godz. 10:00. Oprócz smakowania i podziwiania pączków będzie można posłuchać kapeli Wisła i pośmiać się przy scenkach rodzajowych w wykonaniu grupy teatralno-kabaratowej "Emocja" - mówi Katarzyna Czyż - Kaźmierczak, dyrektor Wiślańskiego Centrum Kultury.

Konkurs kulinarny wraca po kilku latach przerwy. Organizatorzy uznali, że to ciekawe wydarzenia warte kontynuacji.

[CZYTAJ TAKŻE: Zimowy wjazd na Równicę motocyklem!]

W tym roku czeka nas zatem dziesiąte edycja konkursu na najlepsze beskidzkie krepliki. Postanowiliśmy, że oceny dokona jury, w skład którego wejdą przedstawiciele wszystkich gmin skupionych w Beskidzkiej Piątce”

mówi Katarzyna Czyż - Kaźmierczak

Na najlepsze pączki czekają cenne nagrody. W konkursie mogą wziąć udział wszyscy od mieszkańców po restauracje i cukiernie. Jedynym ograniczeniem jest fakt, że pączki muszą zostać przygotowane wg beskidzkiej receptury, tzn. z powidłami śliwkowymi, ze spirytusem, smażone na smalcu.

Zgłoszenia przyjmowane są do 18 lutego w Wiślańskim Centrum Kultury, Pl.B. Hoffa 3, tel. 602 177 262, e-mail: kultura@wisla.pl.


Komentarze