Katowice
Będzin
Bieruń
Bobrowniki
Bojszowy
Bytom
Chełm Śląski
Chorzów
Czeladź
Dąbrowa Górnicza
Gierałtowice
Gliwice
Imielin
Katowice
Knurów
Kobiór
Lędziny
Łaziska Górne
Mierzęcice
Mikołów
Mysłowice
Ożarowice
Piekary Śląskie
Pilchowice
Psary
Pyskowice
Radzionków
Ruda Śląska
Rudziniec
Siemianowice Śląskie
Siewierz
Sławków
Sosnowiec
Sośnicowice
Świerklaniec
Świętochłowice
Tarnowskie Góry
Tychy
Wojkowice
Wyry
Zabrze
Zbrosławice
10 °C
AAA

Genialny przepis prosto z Wisły. Czy tak jadali beskidzcy rozbójnicy?

Artykuły
Placki ziemniaczane na wyjątkowy sposób. Oto danie w sam raz na Noc Zbójników w Wiśle!

Placki z wyrzoskami! Od Cieszyna po Koniaków i od Jabłonkowa po Brenną wszyscy wiedzą co się kryje pod tym terminem , bo jadają to wyborne danie od od 150 lat. Ziemniaki w górach udawały się zawsze lepiej niż zboża , więc ziemniaczane placki to w Beskidach popularne danie. Niby placki jak placki a jednak wyjątkowe , bo te trzeba trzymać z daleka od patelni i tłuszczu a piec jednie na specjalnej, kuchennej blasze. W ostateczności może być patelnia ,byle duża i bez tłuszczu. Dietetyczni puryści powiedzą ,że to cholesterol w zastrzykach . Może i tak ,ale jak smakują ! Oto przepis na beskidzki ,kulinarny endemit:

1kg ziemniaków

150 g mąki

duża cebula

sól, pieprz

2 jajka

200 g tłustej wieprzowiny, może być karkówka lub surowy boczek

Ziemniaki i cebulę trzemy na drobnej tarce , dodajemy mąkę , jajka i wyrabiamy na jednolitą masę. Z dwóch kopiatych łyżek, na rozgrzanej blasze, formujemy placki i smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor. Wewnątrz  placka , masa powinna pozostać lekko wilgotna i ciągnąca. Wieprzowinę kroimy w średnia kostkę i smażymy do zrumienienia ,wytapiając tłuszcz. Placki podajemy polane taką okrasą z kawałkami mięsa.


Komentarze