Katowice
Będzin
Bieruń
Bobrowniki
Bojszowy
Bytom
Chełm Śląski
Chorzów
Czeladź
Dąbrowa Górnicza
Gierałtowice
Gliwice
Imielin
Katowice
Knurów
Kobiór
Lędziny
Łaziska Górne
Mierzęcice
Mikołów
Mysłowice
Ożarowice
Piekary Śląskie
Pilchowice
Psary
Pyskowice
Radzionków
Ruda Śląska
Rudziniec
Siemianowice Śląskie
Siewierz
Sławków
Sosnowiec
Sośnicowice
Świerklaniec
Świętochłowice
Tarnowskie Góry
Tychy
Wojkowice
Wyry
Zabrze
Zbrosławice
-4 °C
AAA

Centrum edukacji ekologicznej ma powstać w Gliwicach

#EkoSilesia
Centrum edukacji ekologicznej ma powstać w Gliwicach na terenie tamtejszego Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów, wraz z nową siedzibą spółki. Obiekt, który zaplanowano w sąsiedztwie składowiska przy ul. Rybnickiej, ma pełnić m.in. funkcję dydaktyczną.

Jak podano w piątkowym biuletynie gliwickiego magistratu, powstał już projekt nowej siedziby Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów – opracowany przez Studio BB Architekci. Projektanci przewidzieli budowę parterowego budynku o nietypowym planie, z zielonym dachem przystosowanym do ruchu pieszych, który wkomponuje się w bezpośrednie otoczenie.

„Forma obiektu była inspirowana sąsiadującym wzniesieniem, które jest zrekultywowaną kwaterą zutylizowanych śmieci. W projekcie zaproponowano elementy prefabrykowane i ekologiczne: blachę fałdową, belki konstrukcyjne z drewna klejonego oraz zielony dach. Na dachu zaprojektowano ścieżkę edukacyjną z tablicami informacyjnymi, instalację fotowoltaiczną oraz miejsce na ule” - podano.

Strefa przedwejściowa do budynku ma pełnić funkcje edukacyjne. Na placu przed budynkiem zaproponowano dysze wodne wraz z nietypowymi meblami miejskimi. Meble tworzą znak graficzny symbolizujący recykling. W strefie wznoszącego się dachu wkomponowano w teren stopnie do siedzenia – tworzące miejsca do wypoczynku i edukacji ekologicznej na powietrzu.

Zaproponowano dwie ścieżki edukacyjne rozpoczynające się w strefie przedwejściowej: pierwszą na dach budynku oraz drugą, która wspina się na zrekultywowaną kwaterę śmieci. Tam odwiedzający będą mogli przejść się po zrekultywowanym wysypisku i zobaczyć z dystansu część przed rekultywacją.

W budynku znajdą się biura, pomieszczenia socjalne, sala wystawienniczo-edukacyjna oraz sala konferencyjno-edukacyjna. We wnętrzu, w strefie wejściowej, zaproponowano miejsce na naturalnie rosnące drzewo. Przy sali konferencyjno-edukacyjnej ma znaleźć się przeszklone pomieszczenie wymiennikowni, służące pokazaniu nowoczesnych technologii odzysku energii i ogrzewania budynku.

W Centrum Edukacji Ekologicznej eksponowane mają być dokonania studentów wydziału architektury Politechniki Śląskiej. To efekt współpracy Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów z uczelnią, zainicjowanej na początku tego roku.

W ramach współpracy studenci wykonali już opracowania projektowe odnoszące się do zadań: projektu wystawy stacjonarnej i wystawy mobilnej, projektu kreatywnych gier i rozwiązań promujących ideę segregacji oraz wiedzy z zakresu gospodarowania odpadami w sali audiowizualnej w nowej siedzibie PZO oraz plakatu promującego te aspekty.

Gliwicki samorząd oraz Przedsiębiorstwo Zagospodarowania Odpadów ostatnio nie podawały harmonogramu ani perspektyw realizacji planowanej inwestycji.(PAP)


Komentarze